A virusbetegségek légúti szövődményei antibiotikummal ill. kemotherápiás szerekkel nem előzhetők meg. A megfelelő antibiotikum kezelés ráadásul nem csak hatástalan, de káros is lehet. Megváltoztatja a légutak normális baktérium összetételét, ami ellenálló baktérium tőrzsek uralmát teremti meg, melyek inváziója súlyos és nehezen kezelhető helyzetbe hozza a beteget.”
Davis és Wedgwood

Törekednünk kell a betegek kezelésénél arra, hogy minél kevesebb szintetikusan előállított idegen, a szervezet számára nehezen lebontható anyagot juttassunk a szervezetünkbe a hiányzó tápanyag pótlására és a betegségek kezelésére.

A betegségek megelőzésének egyik alapvető feltétele a szervezetünk tápanyagkészletének és anyagcseréjének az egyensúlya. A mai világban az urbanizáció következtében, a kapható termesztett gyümölcsök és zöldségek nem tartalmaznak a szervezetünk számára elegendő tápanyagot és vitamint. Ezeknek az energiaforrásoknak a folyamatos pótlása ma már nyáron is szükséges a korábban ajánlott téli hónapok mellett.

Semmilyen gyógyszer nem helyettesíthető táplálék kiegészítővel.