NapraforgóMeg kell jegyezni, hogy egyes zsírok alapvetõen fontosak az egészség számára és a zsír elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlõdéséhez. A figyelem elsõsorban az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak potenciális elõnyeire és veszélyeire irányult. Többszörösen telítetlen zsírsavak vannak a sáfrány-, a napraforgó-, kukorica-, gyapotmag-olajban és a halhúsban, míg egyszeresen telítetlen zsírsavak elsõsorban az olíva-, repce-, és mogyoróolajban, valamint a legtöbb olajos magban találhatók.

 A hatásukat vizsgáló kutatások eredménye azonban nem egyértelmû. Például az elsõ vizsgálatok arra utalnak, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak segítenek az egészséges HDL szinteket fenntartani, míg a többszörösen telítetlenek a HDL-szintet csökkentik. Egy 2000-ben végzett felmérés, ami az (egyszeresen telítetlen zsírsavban gazdag) olívaolajat a (többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag) napraforgó olajjal hasonlította össze, azt mutatta ki, hogy az olíva-olajban gazdag étrend szorosan összefügg az alacsony vérnyomással, míg a napraforgó olajnak ebbõl a szempontból csak kis hatása volt. A kutatókat leginkább az ezekben az olajokban lévõ kisebb zsírsav-építõ elemek, az úgynevezett esszenciális zsírsavak, az omega-3, omega-6, és omega-9 zsírsavak érdeklik, melyek a vérzsírszintekre még jellegzetesebb hatást fejthetnek ki. Az ételekben lévõ olajok ezeket a zsírsavakat gyakran keverékek formájában tartalmazzák, ami felelõs lehet azért, hogy az ezeket fogyasztó embereknél annyira különbözõ eredményeket figyeltek meg.

– Omega-3 zsírsavak: Ezeket tovább osztályozzák; alfa-linolénsav (ilyen van a repce-, szója-, lenmag- és olívaolajban és számos olajos magban), dokozahexaénsav és eikozapentaén sav (olajos halban és anyatejben vannak). A vizsgálatok arra utaltak, hogy az alfa-linolénsavat tartalmazó zöldség-olajok védik a szívet. A dokozahexaénsavnak és az eikozapentaénsavnak nincs sok hatása a vér koleszterinszintjére, de elõnyös lehet az ereket bélelõ sejthártyára (az endotéliumra) és így javíthatja a véráramlást. [ Lsd. még, Fehérje/Hal címszó alatt, lejjebb.]

– Omega-6 zsírsavak: más néven linolsav (tartalmazza a lenmag-, a kukorica-, szója- és a repceolaj). Sok esetben a hidrogénezett zsír omega-6 zsírsavavban gazdag olajból készül.

– Omega-9 zsírsavak: (olívaolajban találhatók).

A vizsgálatok azt mutatják, hogy egészséges arányban fogyasztva ezek a zsírsavak elengedhetetlenül fontosak az élethez. Azt találták, hogy az omega-6 zsírsavak jobban védenek a szívbetegséggel szemben, mint az omega-3 zsírsavak, de az omega-6 bevitel az eikozanoidoknak nevezett vegyületek fokozott termelésével is jár – ami viszont állatkísérletekben elõsegítette a daganatok növekedését. Az omega-3 és az omega-9 zsírsavak egyaránt tartalmaznak olyan vegyületeket, melyek ezeknek az eikozanoidoknak a képzését gátolják. Egyes kutatók azonban úgy gondolják, hogy a jelenlegi nyugati étrendben az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya egészségtelen,. 10:1-hez. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy ezen zsírok fogyasztásakor jobb arányra kell törekedni, anélkül, hogy megnövekedne az energiabevitel.

Zsírpótló anyagok.